urbanismul

miercuri, 14 octombrie 2015

Lampa vintage dintr-o sticla veche de sifon

chicville.ro

Imi propusesem de ceva timp sa confectionez o lampa vintage, de fapt totul a pornit in vara de la colectionarea unor sticle vechi de sifon ( unele recuperate de la un prieten care le tinea prafuite intr-o magazie, altele luate de ocazie de pe olx la un pret aproape modic), doream sa le folosesc ca si obiecte decorative prin casa sau pe balcon, insa cine mai are nevoie de "bibelouri" in zilele noastre?
Ce m-a atras la aceste sticle? Pai culoarea verzuie sau albastru-turcoaz, faptul ca sunt ornamentate cu un model tip fagure si au clasica inscriptie originala imprimata in relief  APA GAZOASA, cat si capul metalic cu pliscul de pasare caracteristic sticlelor de sifon. E o sticla foarte groasa si rezistenta(daca luam in calcul presiunea la care era introdus sifonul...trebuia sa reziste recipientul).

Dupa ce le-am adunat (6 bucati la numar), mi-am zis ca ar fi cazul sa le dau o utilitate mai practica prin casa, sa nu zaca doar asa expuse ca la muzeu. Oricum nu se pot desface, capul metalic e bine bine insurubat de gatul sticlei, deci mi-am luat gândul de a le folosi pe post de vaze, asa ca o varianta a fost de a le transforma in lustre sau lampi de iluminat (ideal pentru iluminare mai calma, intima, cu o lumina difuza).
Rezultatul primului experiment este urmatorul:

Nu trebuie sa fii cine stie ce designer sau electrician inventator ca sa realizezi un asemenea corp de iluminat.

Daca aveti si voi idei de refolosire a unor obiecte vechi si de a le da o noua viata, va invit sa le impartasiti aici.

Apropo, daca aveti pe la tara, pe la bunici prin pivnita vreo damigeana veche, din sticla verde, mi-ati fi de mare ajutor in realizarea urmatorului proiect propus.

2 comentarii:

 1. Salut, foarte frumos! Nu imi dau seama totusi....firul negru este la exterior si e in spatele sifonului!?
  Si cum ai prins fasungul pe capul sifonului?
  Incerc sa fac eu rost de o damigeana. Stau in Bucuresti. Silviu!

  RăspundețiȘtergere
 2. Salut Silviu,

  Cablul de alimentare este in exteriorul sticlei, nu mi-am permis sa dau gaura in sticla (desi pentru mascarea cablului exista si varianta introducerii acestuia prin interior), in schimb am ales sa pastrez sticla intacta si sa desfac doar dopul capului de sifon de care am prins dulia cu o tija mica. Apropo, dulia are filet de surub, ideala ar fi prinderea acesteia de cap cu un surub.

  Cat despre damigeana, m-ar interesa una veche, de marime medie (10-15l), manufacturata prin suflare, de forma bombata, gen balon. Am una acasa, dar se vede ca a fost turnata din 2 bucati.

  RăspundețiȘtergere