urbanismul

joi, 28 noiembrie 2013

Idee de afaceri: Mobila veche reconditionata si pictata

chicville.ro


Intr-o perioada de criza cum ne aflam noi acum, mai toata lumea se gandeste la noi si noi oportunitati de afaceri pentru anul 2014. Cum noul an se anunta unul exploziv in ceea ce priveste piata terenurilor agricole datorita liberalizarii acestora (strainii vor avea dreptul sa cumpere pamant romanesc pe persoana fizica), m-am gandit sa-mi cumpar si eu la tara un petic de pamant, ca sa fiu si eu in rand cu lumea. Insa aceste investitii in terenuri presupun multi bani, multe acte, experienta si cunostinte in agricultura, multa pierdere de timp cu birocratia, si nu toata lumea ar fi interesata sa se arunce in asa ceva (ma refer la cei din clasa joasa/medie).Insa haideti sa vorbim despre altfel de idei de afaceri care nu prea sunt "in rand cu lumea", idei care au prins foarte bine in Occident, insa la noi piata e abia la inceput, asta probabil datorita mentalitatii diferite a poporului nostru fata de "nou" si "vechi".


In plina era a tehnologizarii, industrializarii si globalizarii, sunteti tentati sa cumparati prin casa doar obiecte noi de mobilier si decoratiuni (gasesc mereu cutia postala plina de pliante de la magazinele de mobila/bricolaj cu oferte de mobila din PAL/MDF), astfel incat in momentul in care luati o decizie sa va renovati apartamentul/casa, renuntati in mare parte la mobilierul/obiectele vechi (unele poate din lemn masiv, sculptate manual) si din dorinta de a da o noua culoare si atmosfera spatiului va debarasati de acestea.Cu putina imaginatie si inspiratie, aceste "vechituri" s-ar putea transforma in piese de mobilier unicat, printr-o reconditionare atenta, vopsire, pictare sau antichizare, prin schimbarea contextului si a asezarii lor diferita in incapere.
Vopsitul lemnului poate fi un hobby al vreunui membru din familia Dvs., faceti acasa un test... asa de curiozitate, poate mai aveti pe la tara o lada veche, un scaun mai subred, o masa uitata undeva prin magazie, un "kredentz" cum spunea bunica-mea din Maramures (adica un dulap de vase) sau orice altceva gasiti la indemna, cu o investitie minima (cateva zeci de lei) constand in hartie abraziva (smirghel), cateva scule de baza de tamplar, pensule si vopsea (culori), puteti transforma un obiect vechi intr-o piesa unicat, personalizata, cu o valoare mult mai mare fata de mobila produsa in serie (gen Ikea).

De la o simpla joaca, aceasta activitate extinsa la un nivel mai serios poate deveni o adevarata afacere. Pe mine ma bate gandul de ceva vreme sa demarez un proiect pilot pe aceasta tema, cine ar avea mobila veche disponibila spre aceasta reciclare ma poate contacta.
8 comentarii:

 1. Intr-adevar, poti deschide o astfel de afacere, dar trebuie neaparat sa locuiesti in Bucuresti sau in orase foarte mari, altfel nu prea sunt sanse sa reusesti.

  Trebuie sa tinem cont de faptul ca cei ce aleg sa-si reconditioneze vechiul mobilier sunt oameni cu bun gust si sunt sanse mari sa plateasca mai mult pe reconditionare decat daca si-ar fi cumparat o piesa noua de mobilier. Iar oameni indeajunsi cu destul de mult bun gust nu se gasesc in numar mare in orasele mici.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ideea e ca nu prea este popularizata aceasta nisa, mobila din PAL sau gen Ikea e inca puternic prezenta in piata, mult mai accesibila oamenilor de rand, iar ca si mentalitate vis a vis de mobila veche, unii chiar considera corpurile de mobilier vechi fiind chiar niste vechituri bune de aruncat.

   Ștergere
 2. Este o idee foarte buna , si eu am experimentat-o, insa ca sa reconditionezi ceva trebuie sa te si pricepi cat de cat .
  Eu mi-am reconditionat scaune si fotolii si canapele, insa daca nu ai un pic de cunostinte de croitorie e un pic cam dificil.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aveti dreptate, in ceea ce priveste retapitarea e mai dificil, trebuie apelat la un mester cu experienta, imsa când vorbim de mobilier vechi doar din lemn masiv, cu putin ajutor de pe youtube si cateva ore de experimentat pe viu pe mobila cred ca ar putea fi salvate multe astfel de obiecte.

   Ștergere
 3. Atelier Restaurare/Reconditionare Mobilier:
  Suntem ebenisti, ingineri, tamplari care vrem sa aratam ca se poate, se poate orice in restaurare, se poate orice in a fi profesionisti. Convingerea cuvintelor o puteti viziona in lucrarile noastre publicate pe site-ul http://www.SaveMob.ro sau pe https://www.facebook.com/atelierrestaurare
  Orice piesa veche de mobilier pentru noi inseamna istorie si o tratam ca atare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc dle Save, chiar ne-am reconditionat la Dvs. dulapul acela antic (de Craciun) a iesit o piesa exceptionala si recomand si celorlalti serviciile Dvs.

   Ștergere
 4. Poate cea mai dificila etapa in restaurarea pieselor de mobilier este curatarea vopselei vechi, care de regula se realizeaza prin metode rudimentare, care necesita foarte mult timp si uneori ineficiente (slefuiee, decapare). SablamTOT va ofera o alternativa rapida si economica de curatare a suprafetelor din lemn prin sablare: www.sablamtot.ro sablamtot@gmail.com 0765.390.791

  RăspundețiȘtergere