urbanismul

sâmbătă, 5 martie 2011

De prin vechii Bucuresti

M-am hotarat sa mai scot de la naftalina cateva imagini vechi si planuri ale orasului Bucuresti.


B-dul Magheru-Blocul Patria anii '30 -Arh Horia Creanga ,anii '30B-dul Magheru -stanga Blocul Patria (fost Aro ) -dreapta tesutul traditional , zona fostului Muzeu Simu


Planul Bucurestiului intocmit de ofiterul Dimitrie Papazoglu -Bucuresti 1871


Taierea Bulevardului Bratianu (fost 1848)-inceput la 1906 ,imaginea din anii '30


B-dul Elisabeta - stanga Hotelul Princiar -imagine din anii '20
Fostul Hotel Astoria -B-dul Regina Elisabeta colt cu str. Brezoianu- vis-a-vis de Hotel Cismigiu


Panorama- prim-plan benzinarie ce se gasea in zona actualei Piate a Natiunilor Unite -intersectia Caii Victoriei cu Splaiul Independentei -anii '30

Front B-dul I.C. Bratianu (acum cunoscut ca si Magheru) cu Biserica Enei(actualmente demolata) si Blocul Carlton(s-a prabusit la cutremurul din 1940 ).

Panorama Piata Universitatii anul 1927

Perspectiva -B-dul Magheru -imagine din anii '30B-dul Elisabeta -zona Hotelului Cismigiu (tramvaiul arhiplin de calatori ,in capat se observa o reclama Nivea ) anii '30

Propunere mai interesanta de interventie in sit pentru configurarea Bulevardului Victoria Socialismului -se observa incercarea de continuare a Caii Rahovei printr-un pasaj subteran.
Comparatie propunere anii '80 cu plan sursa Google earth 2010.

10 comentarii:

 1. Frumoasa initiativa! Sa o luam punctual:

  1. "Taierea Bulevardului Bratianu (fost 1848)-inceput la 1906 ,imaginea din anii '20" - nu am mai vazut aceasta perspectiva! Totusi, poza dateaza dinspre finalul anilor '30, as zice, ca atunci au terminat de "curatat" traseul noului bulevard. Cam asa o sa arate si "bd. Uranus", cu calcane la vedere, pana la popularea cu edificii noi.

  2. "Front B-dul I.C. Bratianu (acum cunoscut ca si Magheru)..." - bd. Bratianu (interbelic) se numeste actualmente bd. Nicolae Balcescu. Dupa intersectia cu str. C. A. Rosetti, incepea bd. Take Ionescu (actual bd. G-ral Gheorghe Magheru).

  3. "Perspectiva -B-dul Magheru -imagine din anii '30" - aceeasi observatie, avem in imagine bd. Balcescu (prim-plan), cu blocurile Sun London, Wilson si Malaxa-Burileanu, iar in plan secund, bd. Magheru, cu blocul Jawol (la intersectia cu str. Clementei, azi C. A. Rosetti).

  4. "Propunere mai interesanta de interventie in sit pentru configurarea Bulevardului Victoria Socialismului..." - foarte interesant!! De unde ai planul? Nu stiam ca a fost intentia de subtraversare a bd. Unirii. Plus ca vad ca Azilul Domnita Balasa si Spitalul Brancovenesc scapau?

  RăspundețiȘtergere
 2. Apreciez comentariile tale Raiden :)

  1.In interbelic totusi calcanele aratau decent, erau ingrijite, lumea era consultata si se stia tot ce se misca , lucrurile erau mai bine organizate decat acum . Daca nu ma insel ,in prim planul din aceasta fotografie observam o "hora" - poate chiar o comisie din partea primarie care discuta pe teren cele infaptuite in interventia urbana intreprinsa -in stanga poate e un panou cu planul bulevardului taiat.

  4.Planul l-am gasit intr-o prezentare de curs de locuire urbana din anul III de facultate - nu am reusit sa aflu cine este autorul proiectului.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu cred ca era neaparat consultata populatia referitor la marile proiecte, cred ca mai degraba erau oameni cu viziune la conducere, capabili sa gestioneze modificarea in bine a orasului. Ma rog, la aspectul consultarii populatiei in interbelic nu m-am gandit pana acum...

  Continuu observatiile:

  5. "B-dul Magheru -stanga Blocul Patria (fost Aro )..." - fotografia este din anii '30, dar ipostaza gasita de tine a fost utilizata dupa 1947 (a se observa ca denumirea "ARO" de pe cladire este stearsa inadins).

  6. "B-dul Elisabeta - stanga Hotelul Princiar -imagine din anii '20" - nu are cum sa fie din anii '20 imaginea, deoarece scrisul de pe vedere este specific inceputului de secol 20 (vezi caciulita de pe "i"-ul final al cuvintelor, precum Bucuresti).

  RăspundețiȘtergere
 4. Situatia terenurilor Pietei Senatului apare intr-un plan de aliniere din 1923 aflat la arhivele statului.

  RăspundețiȘtergere
 5. http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=467106&page=32

  Cateva fotografii ,cu mentionarea sursei

  -TRB

  RăspundețiȘtergere
 6. @ Anonim - Multumesc ca popularizezi fotografiile pe skyscrapercity.com , un forum pe care-l urmaresc si eu zilnic , poate ca acolo Bucurestiul interbelic are o mai mare vizibilitate la nivel international decat pe acest blog.

  RăspundețiȘtergere
 7. Vin cu rugamintea de a incerca o datare corecta !

  Despre imaginea cu titlul "Taierea Bulevardului Bratianu (fost 1848)-inceput la 1906 ,imaginea din anii '30 " se spune ca este din anii `30 . O.K !

  Acum v-as ruga sa intrati pe Youtube , cautati "Bucuresti 1941 " si va va da un filmulet de 3,08 min.
  Fiti va rog atenti la imaginile care apar intre minutele 1,55 si 2,00. Sunt imagini dinspre Coltea spre Piata Unirii , dar bulevardul nu exista inca !!!
  Si sunt citeva indicii in film ca este vorba de 1941 !!!
  Care este adevarul

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @teo, ai observat bine. Bulevardul Bratianu exista mai mult pe hirtie in acea perioada, abia se incepuse taierea acestuia. La o privire atenta veti observa pe margini oameni imbracati in uniforma militara si cu sapca pe cap. Istoria sta marturie ca pentru a curata molozul si gunoaiele rezulatate in urma trasarii noului bulevard au fost folositi locuitorii evrei ai orasului. Scosi la munca fortata, indiferent de pregatirea si meseria pe care o aveau. Informatii sunt, mai multe, in volumele de memorii, jurnale si scrisori ale unor scriitori din epoca, ex. Jurnalul lui Mihail Sebastian. As zice ca fotografia este luata in anii 1941 - 1942.

   Ștergere
 8. salut. foarte fain blogul, dupa cum zicea si Raiden, am intalnit informatii noi. as avea o intrebare: planul din 1871 poate fi scanat? m-ar interesa o reproducere mai mare. merci anticipat

  RăspundețiȘtergere
 9. @axelanti - multumesc pentru aprecieri .
  Daca-mi lasi adresa ta de e-mail , pot sa-ti trimit planul asa cum il am eu .

  RăspundețiȘtergere